ВСС гласува отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор заради уронване

...
ВСС гласува отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор заради уронване
Коментари Харесай

Ако вървят така нещата, блатото в България пак ще се затвори

Висш съдебен съвет гласоподава отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор заради уронване на престижа на правосъдната власт. Това беше положително, въпреки и закъсняло решение, тъй като, първо, причините за неговото назначение бяха извънредно слаби и, второ, двама министри на правораздаването още преди година бяха събрали задоволително учредения за неговото премахване, които не бяха оценени по достолепие от висшите магистрати.

Гешев се намира в неспасяема обстановка

Но най-важното е, че Иван Гешев сега се намира в неспасяема обстановка. Ако е истина, както той твърди, че е в положение да изнесе доказателства за корупция против Борисов, Пеевски и други, то той би трябвало да напусне поста си, тъй като до момента в действителност е крил тази информация и е държал делата " на трупчета ". Ако пък няма доказателства, отново би трябвало да бъде отхвърлен поради политизация (обратна на предходната) на активността си. Трети вид логичен няма.

Президентът Радев обаче наподобява не мисли по този начин и дава сигнали, че ще задържи Иван Гешев известно време на поста му, до момента в който стане ясно каква информация има основният прокурор. Това не е мотив от високите регистри на политиката и конституционализма, а е по-скоро опит да се употребява един злепоставен инструмент за политически цели. Дори и желанията да са положителни, сходни дейности са проблематични - и по тази причина Радев надали ще си разреши дълго размотаване с указа за отстраняването на основния прокурор. Още повече, че " жестокостта "  на Гешев наподобява се пречупи и той нито направи послание към нацията (само по себе си неуместна идея), нито изнесе някакви нови и основни доказателства в Страсбург, нито се яви на чуване пред правната комисия в Народно събрание (което самичък поиска). Впечатлението е, че сега текат някакви негови договаряния с някогашните му патрони от ГЕРБ и Движение за права и свободи за бъдещо спокойно, взаимно битие.

Казусът " Гешев "  е обаче задоволително забавен и индикативен в политически проект, тъй като той показва една съществена уязвимост на българската обществена сфера - овладяността ѝ от избрани политически и корпоративни ползи. Казусът " Гешев "  е камък, хвърлен в блатото от насъбрани корупционни подозрения и непозволени въздействия в правосъдната власт. Но блатото има способността бързо да затваря дупката в растителността, да убива вълничките. Все едно нищо не се е случило. Затова главната задача на тези, които желаят нещата в България най-малко с малко да се подобрят, е да не разрешават на блатото да се затвори още веднъж.

Обществена сила или най-малко задоволително публично комплициране и когнитивен дисонанс за задачата има. Въпросът е тази сила да не бъде използвана за битка с подправени тези. Ето един образец за подправена теза, която се извежда на напред във времето, единствено и единствено действителните проблеми с корупцията да се скрият под блатната повърхнина:

Възмущението, че ПП-ДБ ръководят в болшинство с ГЕРБ (Борисов) и се пробват да трансформират конституцията с Движение за права и свободи (Пеевски).

Обикновено това отвращение най-силно изпитват публицисти и общественици, които до момента не са виждали необикновен проблем в ГЕРБ, Движение за права и свободи, Борисов и Пеевски. Вътрешната " некохерентност "  на ПП-ДБ за тях очевидно е по-голям проблем от възможната корумпираност на други партии. Има и откровени съидейници на ПП-ДБ, които (и с известно право) се чудят по какъв начин стана по този начин, че техните представители образуват болшинство с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Това са действителни и значими въпроси, само че те имат и своя отговор - в последна сметка от всички не изключително привлекателни, само че въпреки всичко вероятни разновидности за ръководство на страната, актуалната " ротационна коалиция "  е най-хубавият. Нито служебно ръководство на Радев, нито " хартиена коалиция ", нито формат ГЕРБ-ДПС- " Възраждане "  са с нещо по-добри, а това са действителните други възможности. Доколкото всеки рационален човек е задължен да избира най-хубавото от наличното, някакъв огромен и непонятен абсурд в актуалната обстановка няма.

Ако обаче публичната сила бъде използвана за разнищването на този " проблем ", друг много по-голям и същински проблем за страната ще се покрие с блатна растителност:

Какви са въздействията в правосъдната власт, които направиха вероятен проблема " Гешев "  и дали тези въздействия ще намалеят?

Какво стана ясно през последния месец

През последния месец станахме очевидци на саморазобличаването на модела " Борисов "  и това не трябва да се не помни. Почти всичко, което беше привеждано като аргумент срещу този модел, получи ярки и неопровержими доказателства:

1. Стана ясно, че Иван Гешев е работил като защита и прокурорски чадър на политически лица като Бойко Борисов и Делян Пеевски. За Борисов самият Гешев си призна, откакто стартира да вади каузи за " Барселона "  и даже кюлчетата (или най-малко да заплашва, че ще ги вади, което е задоволително като признание за чадър). По отношение на Движение за права и свободи основният прокурор е надалеч по-внимателен и първо просто сподели, че е отчаян от Движението, което толкоз доста го е подкрепяло и е било лоялно по отношение на него. След това загатна и Пеевски в една група с Борисов, само че още веднъж нежно, без съответна информация с какво господин Пеевски е толкоз спорен. Не бива да се не помни, че кариерата на Иван Гешев се дължи главно на способността му да чете " Директива за птиците "  като " държавно дружество ", " 10 "  или " Барак Обама " ;

2. Стана ясно, че във Висш съдебен съвет избрани членове работят по политическа директива и обосновка. Няма по какъв начин другояче да се изясни фактът, че незабавно откакто Мария Габриел съобщи желанието си да внесе искане за премахване на Гешев, във Висш съдебен съвет (в пленума и прокурорската колегия) чудодейно се появиха болшинства, подготвени да го отстранят. Не че нямаше защо - напротив. Но и преди този момент учредения за премахване имаше, единствено че нужното предпочитание у магистратите не беше налице. Съдия Олга Керелска изложи добре подозренията си по отношение на мотивацията на сътрудниците си и даже в символ на митинг гласоподава против отстраняването на Иван Гешев, макар съществуването на задоволително причини за това. Макар позицията ѝ да не е изключително кардинално издържана, тя стана положително увещание за огромния проблем - политическите зависимости на висшите магистрати;

3. Стана ясна и технологията на зависимостите: текат подмолни диалози и договаряния сред политици и техни представители с висши магистрати. В диалози - незаконно записани най-вероятно - се твърди от основния прокурор, че е заплашван и изнудван да подаде оставка и че има някакви хора (споменава се " Банкя " ), които му кроят шапка. На всичко отгоре срещу Гешев в действителност имаше опит за атентат, въпреки че по-скоро изглеждаше като заплашване - така или другояче, това са способи, присъщи на мафията, а не на правосъдна власт;

4. Стана ясно също по този начин, че корупционните подозрения против Борисов не могат просто да бъдат отминати като политическа агитация. В последна сметка комисията по имунитетите е добър обществен конгрес, който да изкара нескрито съществуващата информация най-малко по проблема " Барселона ". Той надали е най-важният - случаят " Божков "  е надалеч по-тежко корупционно подозрение, в което става дума за отклонение на половин милиард лв. (че и повече) от хазната. Време е тези, които в предизборната акция твърдяха, че " хората не се интересували "  от тези проблеми, да трансформират позицията си.

Ако вървят по този начин нещата

Във всяка една естествена страна публицистите няма да оставят политик от ГЕРБ или Движение за права и свободи да приказва, без да е дал от малко малко смислени отговори на всеки един от изброените четири казуса. Вместо това дни наред се занимаваме с другия въпрос - защо ПП-ДБ формирали управническо болшинство с тях и си говорели за конституционна промяна с Пеевски.

Ако вървят по този начин нещата, блатото отново ще се затвори. Ще бъде назначен комфортен изпълняващ длъжността основен прокурор, който отново ще сложи досиетата на трупчета. Междувременно ще обсъждаме кой и за какво е влязъл в комисията по смяна на конституцията.

Както е известно, всеки народ и всяка обществена сфера си заслужава ръководещите. Затова - с оглед на общото богатство - има известна нужда да надскочим себе си.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР